fredag 19. november 2010

“How to talk about books you haven’t read”

Engelskspråklige romaner og tegneserier

Selvom elevene til stadighet spør meg om jeg har lest alle bøkene i biblioteket, og jeg naturligvis lar dem tro det, så må jeg ofte si noe om bøker jeg ikke har lest selv. I morges ble jeg spurt av en lærer om jeg kunne anbefale noen bøker for en klasse som skal velge seg engelskspråklig skjønnlitteratur. Dette blir altså en øvelse i å finne noe å si om bøker jeg ikke har lest selv. Utvalget på bildet ovenfor viser de bøkene jeg har plukket ut i dag. De fleste av disse bøkene er nye i biblioteket, men det er også noen eldre titler. Jeg har tenkt på at det skal være et utvalg som passer til de forskjellige nivåene elevene befinner seg på rent faglig, og at det er litteratur som kan fange interessen deres. Derfor utfordrer jeg meg selv herved til å skrive et par setninger om hver av bøkene her:

Shaun Tan: The Arrival 

Usedvanlig vakker tegneserie uten ett eneste ord, bare fantastiske tegninger som forteller alt. (Elevene skal skrive om boka i etterkant og her kan de trekke paralleller til utvandringen til Amerika, dermed må de finne fram til et vokabular knyttet til disse spesfikke historiske hendelsene.)

Art Spiegelman: Maus

Alle burde lese den! Jeg anbefaler den alltid!

J.R.R.Tolkien: The Hobbit

Hvorfor ikke finne veien til et litterært verk gjennom en tegneserieadaptasjon?

Reihard Kleist: Johnny Cash – I see darkness

Denne anbefalte jeg til mmariel som var så begeistret at hun blogget om det på den fine bloggen sin.

Craig Thompson: Blankets

Fin oppveskt-tegneserieroman fra kristenmiljø i USA.

Charles Bukowski: Post office

Tronsmo bokhandel anbefaler denne klassikeren til alle (særlig gutter) i videregående skole. Svart humor. Jeg kommer til å lese et utdrag fra begynnelsen av boka.

Susan Abulhawa: Mornings in Jenin

Ikke akkuratmy cup of tea”, men jeg vet at det er mange der ute som liker The Kiterunner og lignende litteratur og jeg har fått høre at denne boka er i samme gate, men at den er bedre.

Emma McLaughlin og Nicola Kraus: The Nanny diaries

Av all chick-lit der ute tror jeg ikke dette er det aller verste.

Adimchinma Ibe: Treachery in the yard

Hvor ofte leser man Nigerianske thrillere, jeg bare spør?

Pittacus Lore: I am number four

Spennende fantasy om en ung gutt som rømmer fra noen som skal drepe ham. “He was once one of nine. Three of them have been killed. John is Number Four. He knows that he is next.”

Sapphire: Push

Dette er boka bak filmen Precious. 16 år gamle Precious Jones er analfabet, overvektig, voldtatt av faren, og hele støtteapparatet har gitt henne opp. Men så tar historien en annen vri, og hovedpersonen tar grep om sin egen fremtid.

Dan Rhodes: Little hands clapping

Fantasy med humor!

Aoibheann Sweeney: Among other things I’ve taken up smoking

Debutroman med en fantastisk tittel, som også er første setning i boka. Ung jente på jakt etter kjærlighet, og seg selv i New York! Hvis jeg skulle velge en av titlene på lista i dag tror jeg det ville blitt denne! Den er anbefalt av Alison Bechdel (det er kommentaren hennes jeg peker på, på bildet under.)

Denne ville jeg valgt selv, men i dag er det elevene som skal få velge først.

Har du lest noen av titlene er det hyggelig om du legger igjen en kommentar! God helg!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Godt å se at du har fått med Maus! Jeg tenkte jeg skulle anbefale den, men rakk det ikke. I det hele tatt ei fin liste!

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Ja, Maus er alltid med. Jeg fikk faktisk lyst til å lese flere av disse bøkene etter å ha bladd i dem i dag - det er et godt tegn!

Mari Hopland sa...

Ikke lest noen av dem, dessverre! Skal anbefale engelske romaner til uka, så tør nok ikke ta med billedroman uten tekst.. hehe. Men den tror jeg vi må kjøpe inn! Liker sånne.

Anonym sa...

Og så nydelig neglelakk!

Anonym sa...

@Mari Hopland: Da tar jeg sjansen på å anbefale en klassiker: Mark Twains The Adventures ofHuckleberry Finn. Men få for all del tak i en versjon som ikke er forkorta og/eller fordumma.

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Mari: Som du forstår av overskriften, så hadde ikke jeg lest dem heller, men flere av disse bøkene seilte opp som aktuelle kandidater i dag.
Anonym: Chanel, bursdagsgave;)
Sungame: Jeg ser at du følger godt med på twitter!

#ffnor til @marihopland, som er en god buskerudkollega og til @sungame fordi han alltid er rask til å lese og kommentere på bloggen min!

Anonym sa...

Jeg har kun lest The Hobitt, men den er til gjengjeld fantastisk. Klassisk Tolkien og veldig god fantasylitteratur.

Post Office kommer til å bli lest en eller annen gang. Jeg er kjempeglad i Bukowski, og til gode å finne noe av ham jeg ikke liker. Ham on Rye kunne sikkert også passe inn? Jeg anbefaler den i alle fall på det varmeste.

Og Among other things I’ve taken up smoking høres jo ut som noe man må lese, bare på grunn av tittelen.

Sånn ellers så synes jeg The Perks of Being a Wallflower av Stephen Chbosky må anbefales. Har du den tilgjengelig, er jeg sikker på at den kommer til å falle i smak hos mange. Samme med Salingers The Catcher in the Rye, men den er vel åpenbar, kanskje.

kristin sa...

Argh, The Nanny Diaries er så utrolig kjempedårlig!

Det var egentlig alt jeg skulle si. Takk for meg og god helg!

Lektor Thorsen sa...

Bukowski er et slag i trynet som alle bør utsette seg for. Anbefaler også å lese poesien hans f.eks "The Days Run Away Like Wild Horses Over The Hills". Dette er ikke noe som klasifiseres som standard dikt.

En annen er jo Cormac McCarthy sin "Blood Meridian", mer avsindig western skal lete lenge etter. Viss jeg ikke husker helt feil så kåret P2 karakteren The Judge til litteraturens ondeste mann. Absolutt leseverdig, viss man har en sterk mage

Ellers er det jo bare å anbefale en mine absolutte amerikanske favoritter. Hunter S. Thompson, av ham bør man som et minste minimum sjekke ut "Fear and Loathing in Las Vegas, and Other American Stories" , "The Rum Diary" og ikke minst "Hell's Angels: A Strange and Terrible Saga"

Hmmmm, dette endte visst opp som en abefalingsliste bestående av bøker om løsgjengeri, western og vold, Gonzo og generelt faenskap.

Mari Hopland sa...

@sungame Twain ligger i klassikerbunken for morgendagens anbefalinger, sammen med . Takk for tips! :)

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Takk for alle tips og innspill! Klassen var fornøyde og satt stille og leste da de kom tilbake til klasserommet.