- Spiegelman, Art: The Complete Maus, Pantheon Books, New York, 1997
Maus er en skildring av Art Spiegelmans foreldres deportasjon til Auschwitz. Denne prisbelønte tegneseriromanen handler om holocaust, om overlevelse og om kontrasten mellom det å vokse opp etter krigen og det å ha foreldre som har vært utsatt for de verste skrekkopplevelser. Det som gjør den ekstra spesiell er at den er tegnet i “funny animal”-stil: Jødene er fremstilt som mus, nazistene som katter, polakkene som griser osv. Dette er den sterkeste skildringen av grusomhetene under andre verdenskrig jeg har lest.
- Satrapi, Marjane: Persepolis, No comprendo Press, Oslo, 2005
Persepolis var den første tegneserieromanen jeg leste, og den som gjorde at jeg ble helt hekta. Persepolis er sikkert kjent for de fleste etter at den ble filmatisert. Det er en selvbiografisk oppvekstskildring fra Iran. På glimrende vis fremstiller Satrapi både sin egen historie og Irans historie parallelt.
- Tomine, Adrian: Shortcomings, Faber and Faber, London, 2007
Ben Tanaka og Miko Hayasha er kjærester, men forholdet deres skranter og Miko finner ut at hun vil flytte fra Berkley til New York. Ben sitter igjen alene. Han sliter med negative tanker omkring sin asiatiske opprinnelse og sitt mindreverdighetskompleks overfor kvinner. Bens lesbiske venninne Alice støtter ham så godt hun kan. Tomines melankolske svart-hvitt tegninger er glimrende, og fanger opp hovedpersonens sinnstemning ved å illustrere små hverdagslige situasjoner.
- Marguerite Abouet & Clément Oubrerie: Aya, Drawn and Quarterly, Montreal, 2007
Aya er den første boka i en serie om ei jente ved samme navn, som vokser opp på Elfenbenskysten på slutten av 1970-tallet. Med humor og en fin strek skildres hverdagslivet til tenåringsjenta og vennene hennes. Det handler om å snike seg ut på fest om natta, diskotek, sminke, klining og forviklingene er mange. Rett og slett et bevis på at ungdomstidens utfordringer og problemstillinger er universelle.
- Dupuy & Berberian: Monsieur Jean, No Comprendo Press, Oslo, 2009
Monsieur Jean er en forfatter i slutten av tjueåra som bor og jobber i Paris. Serien handler om vennskap, kjærlighet, og skriveprosessen som ofte preges av frister det er vanskelig å overholde. Bohemlivet trues av en stadig krympende krets av svirebrødre, siden alle vennene hans er i ferd med å etablere seg og få barn idet de runder tredve. Serien er humoristisk, og inngår umiskjennelig i en fransk/belgisk tegneserietradisjon.
- Hemmingsson, Nina: Jag är din flickvän nu, Kartago förlag, Stockholm, 2006
Jag är din flickvän nu, er en samling med noen enruter, og noen serier som går over flere sider. Stort sett dreier Hemmingssons tegneserier seg om ensomhet, angst og forhold mellom mennesker. Figurene hennes har et ytre som ikke akkurat står i stil med de rådende skjønnhetsidealer (ikke ulikt Kebbelife av Mette Hellenes), og et indre i ubalanse. Hemmingsson retter skarp kritikk mot samfunnet vi lever i. Figurene hennes får lov til å si akkurat det de tenker, uten filter.
- Seth: It’s a good life if you don’t weaken, Drawn and Quarterly, Montreal, 2007
En tegneserie om tegneserier, nærmere bestemt avistegneserier fra The New Yorker. Seth er hovedpersonen i fortellingen. Han prøver å komme til bunns i hvordan det gikk med den glemte (fiktive) tegneren Kalo, som arbeidet for det kjente magasinet på 1940-tallet. Seths besettelse for fortiden, hans fortapelse i nostalgien, gjør at han fjerner seg mer og mer fra samtiden og menneskene rundt ham.
- Tan, Shaun: The Arrival, Scholastic, Arthur A. Levine Books, New York, 2007.
The Arrival er en science-fictiontegneserie helt fri for tekst. Historien trekker veksler på utvandringen til amerika. Hovedpersonen flykter med båt fra kone og barn og et land som overskygges av en dragelignende figur, til et fremmed land der alle tegn og regler må læres på nytt. Bildene til Tan formidler medmenneskelighet, glede, frykt og forventning i en solid narrativ helhet.
- Thompson, Craig: Blankets, Top Shelf, Marietta, 2005
Mange tegneserieskapere bruker sitt eget liv som utgangspunkt for sin kunst. Craig Thompson er et godt eksempel på det. I Blankets skildrer han sin egen oppvekst i en religiøs familie, overgrep mot ham og broren, sin første kjærlighet, dobbeltmoralen i menigheten og sin egen frigjøring fra foreldrene.
- Berry, Hannah: Britten and Brülightly, New York : Metropolitan Books, 2008.
Britten and Brülightly er en flott tegneserieroman i detektivsjangeren, hvor det regner uavbrutt. Privatdetektiven Fernandez Britten blir kalt the heartbreaker på folkemunne. Han har lang fartstid som etterforsker for sjalu elskere, og rollen som formidler av dårlig nytt tærer på kreftene og livsmotet. Han bestemmer seg for at han ikke vil avsløre utroskap lenger, heretter tar han kun på seg mordetterforskning i håp om at hans kloke hode kan bidra til noe godt her i verden. Saken han får på bordet er et tilsynelatende selvmord som avdødes forlovede vil ha undersøkt nærmere. Det viser seg imidlertid at saken han blir bedt om å etterforske er en stygg smørje av familiehemmeligheter, korrupsjon og farlige forbindelser.
Dette er de ti tegneseriene jeg vil presentere for mine bibliotekarkollegaer på fagforumsmøtet på Litteraturhuset, fredag 21.mai 2010. Flere av tegneseriene har jeg skrevet om her på Leselyst tidligere under emneordet Tegneserier. Noen av tekstene finner dere på nytt her. For opplysningens skyld vil jeg påpeke at dette er serier som jeg liker godt selv, utvalget jeg har på hylla i biblioteket er bredere enn dette og omfatter naturligvis mange ulike sjangre innenfor tegneseriemediet: klassikere, manga, actionserier, science-fiction. Sjekk utvalget i katalogen katalogen vår.
3 kommentarer:
Her er noen jeg kjenner og noen ukjente, helt sikkert gode tips som jeg vil merke meg. Min favoritt blant tegneserieromaner er David B: Epileptisk. Du kjenner vel til den?!
Flott å se at du har fått med Maus og Persepolis. Blankets er jo også glimrende, og Aya er heller ikke dårlig.
Ellers skjønner jeg at jeg nesten blir nødt til å få tak i The Arrival og ikke minst Britten & Brülightly.
Takk for ei god liste!
thauke2: Ja, "Epileptisk" har jeg lenge tenkt å lese, men har ikke kommet så langt ennå. Nå er jeg inne i en Christopher Nielsen-periode. Prøver å lese meg opp på norske tegneserier for tiden.
sungame: Noen av valgene mine samsvarte jo med dine. De to du nevner er veldig fine. Les dem til høsten når det begynner å bli kaldt, eller evt når det regner og er skikkelig sommerstorm.
Legg inn en kommentar