torsdag 18. februar 2010

Fremmed land

Vi har alle sett bilder og filmer fra Ellis Island hvor emigrantene fra Europa ankom Amerika. Bilder av mennesker som bar med seg drømmer og håp om en bedre framtid i et fremmed land. De utslitte ansiktene etter en lang og tøff reise over Atlanterhavet, alle testene og intervjuene de måtte gjennom før de fikk slippe inn i landet. 

Science-fictiontegneserien The Arrival av Shaun Tan handler om å flykte fra ett sted og komme fram til et annet hvor man vil skape seg et nytt liv. Protagonisten er en mann som flykter med båt fra hjemlandet sitt som overskygges av en dragelignende figur.Han flytter fra kone og barn, men det er tydelig at de skal komme etter ham. Jeg bruker eksempelet fra Amerika fordi referansene derfra er mange: en lang båtreise, havn med (to) frihetsstatuer, seleksjonen ved ankomst osv. Selvom The Arrival er en science-fictiontegneserie som foregår i et fremmed landskap, er det helt klare referanser nettopp til drømmen om Amerika og kontrasten mange av flyktningene opplevde da forventningene ikke nødvendigvis ble innfridd.

 The Arrival er en tegneserie helt fri for tekst. Det gir assosiasjoner til stumfilm. Hvert enkelt bilde, hvert ansiktsuttrykk, enhver bevegelse og sammensetningen av disse bildene blir meningsbærende. Shaun Tan er en mester i å vise leseren hva som skjer, eller har skjedd. Det er fin flyt i fortellingen og jeg stoppet aldri opp i lesingen fordi jeg ikke forstod hva som skjedde.  Tan bruker for eksempel eksterne analepser (om man kan bruke et slik litteraturteoretisk begrep på en billedfortelling) som et viktig fortellegrep. For å fortelle om noe som har skjedd forut for historiens nåtid er bildene i analepsene tegnet i en annen fargetone enn hovedfortellingen. Et lurt grep for å få fram skillet mellom fortid og nåtid. På den måten får vi innblikk i bakgrunnen til de ulike karakterene som mannen møter på sin vei. Felles for dem er at de har flyktet fra krig eller annen fare i hjemlandet. Bildene til Tan formidler medmenneskelighet, glede, frykt og forventning i en solid narrativ helhet. The Arrival er den vakreste boka jeg har lest på lenge!

Her er en anmeldelse av boka i The New York Times fra 2007.

Se også Shaun Tans hjemmeside.

Bildene er hentet her.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Elsker Shaun Tan. Må få tak i denne!

torbjørn hauken sa...

Enig i at denne er usedvanlig vakker samtidig som bildene forteller en sterk historie, den er faktisk kommet i norsk utgave, som'Ankomsten'! Tidenes letteste oversettelsesjobb?

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Bokdama: Jeg skal definitivt sjekke ut mer av Shaun Tan.
Thauke2: Ha, ha, det må ha vært lettjente penger.

Eirik sa...

Jeg la merke til "The Arrival" i butikken - og den har til og med kommet i egen norsk utgave, som er merkelig når den ikke er oversatt. Jeg mistenker et forsøk på å tjene litt ekstra penger som grossister her...