torsdag 9. september 2010

“Blytunge riff” og andre beskrivelser av hva en god bok bør inneholde

I det siste har jeg hatt 6 førsteklasser på besøk i biblioteket. Forimageuten en presentasjon av skolebiblioteket, fikk klasssene i oppgave å skrive noen ord om hva en god bok er for dem,  på gule post-it-lapper og henge dem opp på en tavle. På den måten ønsket jeg å skape diskusjon om hva en god bok er, og å få en liten pekepinn om hva ungdommene våre leser. Denne gode ideen plukket jeg opp fra bibliotekarkollegaene mine ved Drammen videregående skole, som prøvde dette i fjor.

Jeg forsøkte å sortere lappene tematisk i etterkant for å se om det var noen likhetstrekk å spore. Disse beskrivelsene var i et overveldende flertall. En god bok er:

  1. Spennende. Gjerne ispedd humor. Kombinasjonen morsom og spennede er visstnok perfekt.
  2. En med mye fantasi.
  3. En som handler om kjærlighet.
  4. En man ikke klarer å legge fra seg. Hvor man blir trukket inn i handlingen med en gang.

Her skal dere få mine favoritter blant beskrivelsene av en god bok:

“En god bok for meg er når jeg både ler, gråter og tenker. Mens jeg leser. Slik at jeg kan gjømme meg i boken.”

“En god bok er kort og morsom.”

“En god bok må ha godt språk, gode avsnitt, et lite snev av humor og en fin appealing forside.”

“Fantasi, fordi jeg kan drømme meg bort.”

“Inntens”

“Jeg liker bøker som har noe med virkeligheten å gjøre og er godt skrevet”

Men min absolutte favoritt er lappen med denne lista:

“Hvaler, drap, våpen, narkotika, blytunge riff, fantasi.”

Gi meg en bok med blytunge riff, folkens! Dette er poesi!

6 kommentarer:

Anonym sa...

"Hvaler, drap, våpen, narkotika, blytunge riff, fantasi."

Dette er rett og slett en fantastisk oppsummering av hva litteratur dreier seg om. Det er kanskje litt mer hav og død enn kjærleik, men fantasi kan jo romme så mangt..

Jeg synes rett og slett du bør adoptere den som undertittel på bloggen:

"Leselyst - Hvaler, drap, våpen, narkotika, blytunge riff, fantasi".

LK sa...

Takk for flott opplegg for førstisene våre!

Ingrid Svennevig Hagen sa...

sungame: Ja det er morsomt, men jeg tror jeg beholder undertittelen min som den er!Lurer på om eleven vil lese Moby dick. Dessuten har jeg mange kriminalromaner som kan passe på de neste tre stikkordene. Bøker med blytunge riff må jeg si at jeg ikke vanligvis støter på så ofte. Og i fantasy-sjangeren har jo du hjulpet meg med en del titler.

LK: Bare hyggelig! Jeg håper jeg får sett mye til dem!

Anonym sa...

Moby Dick bør være et godt valg! Det den mangler av narkotika og blytunge riff, tar den igjen i form av et par drap, en god dose våpen, og, naturligvis, en heftig overdose hvaler.

lærerstudent89 sa...

Å la elevane sette ord på kva ein god bok er, er utruleg viktig for å vekke deiers leselyst. Leselysten vil i dei aller fleste tilfelle kome når eleven les noe som han eller ho interesserar seg for. Det å kunne gøyme seg i boka, syns eg og er svært viktig. Det mest fascinera med litteraturen, er korleis den rører noe med oss, samtidig som vi lærer av den. Uansett syns eg det er viktig at elevane blir introdusert til et spekter av forskjellige bøker som tar opp ulike tema. I tillegg er det viktig at læraren er oppdatert på ny litteratur som kommer og følje med på kva ungdommen leser.

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Takk for fin kommentar! Jeg er helt enig med deg i at det er viktig å stoppe opp og spørre elevene hva som treffer dem og jeg fikk mange fine svar. Det hyggeligste er når elevene kommer tilbake og sier at de likte boka jeg anbefalte for dem. Lykke til i lærergjerningen