Inspirert av innlegget Mitt livs bokhylla av Johanna L. på den svenske bloggen Bokhora, har jeg nå laget en lignende utstilling i skolebiblioteket. Jeg utfordret fem ansatte som bruker biblioteket jevnlig, til å plukke ut fem titler hver fra hyllene i biblioteket som de vil anbefale andre å lese, og skrive noen ord om dem.
Kristian Kaupang, lærer på MK (Medier og kommunikasjon), har gitt meg lov til å legge ut hans fem anbefalinger her på Leselyst (til glede for dere lesere av bloggen som ikke kan komme innom skolebiblioteket.)
Mark Frost & David Lynch: Twin Peaks (Sesong 1) (1990)
”A damn fine cup of coffee!” Da FBI special agent Cooper - foreviget i Kyle MacLachlans skikkelse - ankom den lille, oppdiktede byen Twin Peaks, ble TV-serie-sjangeren aldri den samme igjen. Jeg skulle ønske jeg var gammel nok i 1990 til å oppleve hvor nyskapende Twin Peaks var. Men serien er fortsatt verdt å se! Twin Peaks starter enkelt nok med en mordgåte, men hva du som tilskuer måtte forvente av ordinære dramaturgiske løsninger og logikk, blir raskt erstattet av konstant underliggende uhygge, uventede og overnaturlige vendinger, et insisterende lydspor og et fascinerende variert karaktergalleri. I Twin Peaks er det atmosfæren som er fortellingens motor – ikke mordgåten.
Armando Iannucci: In the Loop (2009)
Ønsker du å redde verden? Se denne filmen. Kanskje du vil starte en krig? Se denne filmen. Ønsker du en framtidig jobb som kommunikasjons-rådgiver? Se denne filmen. Vil du bli politiker? Se denne filmen. Vil du lære deg å skrive et godt manus? Se denne filmen. Eller kanskje du bare ønsker å få med deg fjorårets beste politiske satire? Se In the loop!
James Marsh: Man on Wire (2008)
Det er 1974. Det er august. Du bor og arbeider på Manhattan i New York. Du er på vei til jobb. Du passerer Twin Towers og myser opp mot den lyse, disige augusthimmelen. Og du ser en mann som balanserer på line mellom de to skyskraperne… Man on Wire er et direkte og menneskelig dokumentarportrett av Philippe Petit, som gikk på line i 45 minutter - fram og tilbake, fram og tilbake - mellom World Trade Centers to ikoniske tårn – før han ble arrestert.
Banksy: Wall and Piece (2006)
Banksy har kanskje blitt en slags kjendis og ”poster boy” innen street art (sjøl om det lenge knapt fantes et eneste fotografi av han) - men det betyr ikke at statusen han har opparbeidet seg står i veien for kunstverkene. Dokumentaren Man on Wire diskuterer forholdet og grensene mellom kunstner og kunsverkt, det private og det offentlige rom. En type tematikk som også problematiseres på besnærende vis av Banksy.
Tomas Espedal: Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv (2006)
Ei bok det er umulig å forholde seg ubeveget av, full av setninger som torpederer tankebanene og eksploderer lydløst i hodet.
Takk til Ebba Larsen, Morten Berrefjord, Lars-Jørgen Myhrvold og Bente Tandstad som også var med på prosjektet. Og takk til vaktmester Bjørn Sollie for lån av rammer til utstillingen!
2 kommentarer:
For en genial ide! Jeg får rappe den om en stund når ingen husker at du var først ute! Neida, jeg oppgir alltid mine kilder:o)
Takk takk! Det er mange som kikker på utstillingen og som er interessert i å se hva kolleger eller læreren anbefaler. Bare bruk ideen.
Legg inn en kommentar