I dag er det Vibeke Lundetræ ved Biblioteksentralen sin tur til å svare på spørsmål om sine lesevaner. Litteraturstafetten er en fast spalte på Leselyst hvor Metaingrid forsøker å komme til bunns i hva folk som jobber med litteratur leser selv.
Hvilken bok leser du nå?
Jeg leser Onkel Oswald av Roald Dahl. Jeg trengte en ny bok, og gikk på leting i egen bokhylle. Denne hadde jeg lest før for mange år siden, og husket den som morsom, uten at jeg husket alt for mye av handlingen. Den er fremdeles morsom. Valget er litt tilfeldig, men gode bøker kan godt leses om igjen!
Hva het den siste boka du kjøpte?
Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai av Mary Ann Shaffer. Jeg hadde boka til katalogisering på jobb, og den så søt ut, så jeg kjøpte den. Det er en lettlest bok som passet godt i sommerferien. En liten gruppe mennesker møtes under okkupasjonen for å snakke om litteratur. En forfatter fra London gjenoppdager dramaene i deres liv, og romanen er skrevet i brevform.
Hvilken bok er den beste du har lest?
Som i å nevne bare en? Nei, det klarer jeg ikke, men jeg kan begrense meg til 3.
Jeg har nok ikke bare en favoritt. Men blant bøkene jeg har likt best, eller som faller meg raskest i hu, er Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry. Underfundig, ettertenksom og vakker. ” En kan bare se riktig med hjertet. Det vesentlige er usynlig for øyet. “
Neil Gaiman og Terry Pratchett har sammen begått ”Good omens”, som er en hysterisk morsom fortelling om en engel og en demon som sammen forsøker å forhindre armageddon. Boka kan vanskelig oppsummeres, men bør leses!
Også en til: Utvalgte emner i katastrofefysikk av Marisha Pessl. Boka handler om Blue Van Meer som reiser USA rundt med sin far som er professor i statsvitenskap. Hun er rotløs, men finner venner i kretsen rundt en karismatisk lærer. På tur i skogen, blir denne læreren funnet hengt. Hvem kan man stole på, og hvem er som de utgir seg for? En strålende debut.
Har du en favorittforfatter? Hvem? Hvorfor?
Nei, jeg mener selv jeg liker mye forskjellig, og leser ulikt avhengig av tid, interesser, overskudd, livssituasjon.
Hva leser du i smug?
De aller enkleste chick-lit’ene.
Hvis du skal anbefale én bok, hvilken vil du anbefale da?
Sjølvmord i Skilpaddekafeen av Ragnar Hovland. En utviklingsroman i kortprosaform. Kan også leses som en slags diktsamling.
Noen sitater må til: ”Vi kan ikkje bortforklare alt, men vi kan bortforklare ganske mykje. Og vi kjenner oss utruleg mykje betre etterpå.”
"Ulven kan ikkje så mykje men det er ikkje så farleg når du er ulv."
"Alle skilpadene kjem til Jesus for å spørje om noko, men reisa har vore lang, og nå har dei gløymt kva det var, berre at det var svært viktig og at mykje var avhengig av svaret.
Jesus ser mildt på dei og seier at det kanskje kjem på det når dei har tenkt seg om ei stund, og dei går flaue bort og håpar ingen har merka det som har skjedd."
Jeg utfordrer min kollega Dina Norborg, som for tiden er hjemme i fødselspermisjon.
2 kommentarer:
Good Omens er ganske riktig fantastisk i de fleste betydninger av ordet.
Special Topics... er derimot kanskje den romanen som har provosert meg mest i nyere tid. Litt treig start, men så blir det veldig, veldig spennende en lang stund, før forfatteren lar det hele renne ut i sanda med en utrulig dustete slutt. Hun tar seg litt inn igjen med flervalgstesten, men dog.
Boka er ekstremt godt skrevet, og historien er veldig spennende, men jeg satt igjen med en følelse av at forfatteren ikke hadde klart/orka/giddet å nøste opp trådene og skrive en ordentlig slutt. Forøvrig mye den samme følelsen jeg fikk av det som ifølge dagladet er norges beste krim, Elskede Poona
Ja ja, smaken har jo som kjent en viss likhet med de nedre delene av korsryggen...
hurra, jeg gleder meg til flere fine bøker og filmer!
Legg inn en kommentar