tirsdag 13. september 2011

Rooibos og annen hverdagskost i BotswanaJeg trodde aldri jeg kom til å lese bøkene om Mma Ramotswe. For det første er de utrolig populære. Det pleier å være grunn god nok til at jeg mister interessen. For det andre er de skrevet av en hvit, eldre mann som riktignok er oppvokst i Zimbabwe, men som har tilbrakt mesteparten av sitt voksne liv i Skottland og skriver sine beretninger om Afrika fra et vestlig ståsted. Men noen ganger må man bare la fordommene fare, og her ble jeg så overrasket at jeg faktisk har hørt tre romaner om Botswanas første kvinnelige detektiv på lydbok i sommer!

The No.1 Ladies Detective Agency er den første boka i serien som handler mer om hverdagsliv i Botswana enn om kriminelle handlinger. Jeg hadde egentlig sett for meg at dette var en Agatha Christie-aktig krimserie før jeg begynte å lese den. Mma Precious Ramotswe er en fyldig dame, eller "tratitionally built" som hun kaller seg, som bruker farsarven til å opprete Botswanas første kvinnelige detektivbyrå. Hun er en tøff dame  med en fantastisk intuisjon og en evne til å få folk i tale. Med seg på laget får hun sekretæren Mma Grace Makutsi som er svært stolt av sin utdannelse. Sammen løser de små og litt større problemer som dukker opp mens de drikker uante mengder Rooibos-te, eller bush-tea som Mma Ramotswe kaller det. Gjennom denne første boka blir Precious Ramotswe beilet av Mr J.L.B. Matekoni, en respektert bilmekaniker som driver sitt eget verksted.

Det hører med til historien at jeg kjørte gjennom det afrikanske landskapet i Zimbabwe (nabolandet til Botswana) mens jeg hørte på denne boka. Jeg innbiller meg at det jeg så ut gjennom bilruta lignet mye på det landskapet Mma Ramotswe så på sine etterforskningsturer rundt Gaborone. Hun drar dessuten til Bulawayo på tjenestereise, og der var vi jo! Akasietrær, den røde, støvete jorda, elefanter og andre ville dyr er viktige ingredienser i bøkene.

Etter ca 860 km i bil fra Harare til Victoria Falls hadde jeg hørt hele den første boka og var klar for mer. Jeg bruker audible på min iPhone og da vi kom på et hotell med internettilgang var det enkelt og greit å kjøpe neste bok i serien. Mine lesevaner har blitt revolusjonert det siste året ved at jeg kan få lydbøker rett inn på mobilen min uten å gå via pc'en.
Tears of the giraffe fortsetter i samme stil som den første boka, små og store mysterier skal løses både på jobben og i privatlivet. Mma Ramotswe blir bedt om å oppklare en gammel forsvinningssak hvor en ung mann ble borte i utkanten av Kalahariørkenen.


Da jeg kom hjem fra Afrika dumpet det inn et tilbud fra Audible inn på kontoen min og jeg kunne ikke motstå fristelsen. For rundt $4 fikk jeg bok nummer 6, så jeg slo til. In the company of cheerful ladies ligner de andre bøkene og det er helt fint. Dette er lettleste, underholdende og koselige bøker. Om man ikke hører bøkene mens man suser gjennom det afrikanske landskapet, så blir man likefullt hensatt til Afrika, særlig om man lager seg en kopp Rooibos-te!
 BBC har laget en TV-serie av romanene. Du kan lese mer om den her.
Bildene er hentet fra Alexander McCall Smiths hjemmeside

4 kommentarer:

Marianne sa...

Er ikke bøkene fantastiske vel? Jeg har lest samtlige, og sambo'en min kjøpte BBC serien på DVD til meg etterpå (de første 8 bøkene, tror jeg den inneholdt). Jeg var fasinert fra bok 1 og er det ennå! Har vært i Botswana 2 ganger, reiser ned igjen neste år. Boka med omgivelsene er så autentiske som de kan være. Personlighetene likeså! Jeg er glad du har funnet serien :-)

Kristin sa...

Jeg oppdaget også denne boken nylig - og tv-serien er fantastisk! Drømmer om Botswana!

Anonym sa...

Spennende! De kan kanskje passe til min mor. Hun er glad i krim men blir fort lei den tradisjonelle typen.

Jeg holder på med et lignende prosjekt: leser meg gjennom alle bøkene som er nominert til Bergen Leser. Her har en del bestselgere klart å finne veien, som Øya og Drømmehjerte. Jeg er som deg skeptisk til alt som blir for populært, men har bestemt meg for å teste de ut likevel :)

Sleng deg gjerne på hvis du vil!

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Takk for fine tilbakemeldinger! Kanskje jeg burde få sett serien også. Mener å huske at jeg har den i biblioteket! Jeg tror Botswana står på ønskelisten for neste Afrika-tur. Takk for utfordringen Spindelvev, men leseplanene i høst er rimelig fastlagte.