tirsdag 8. mars 2011

Persepolis

image

Månedens filmtips er animasjonsfilmen Persepolis av iranske Marjane Satrapi. Filmen  er basert på Satrapis selvbiografiske tegneserieroman ved samme navn. At presentasjonen av filmen sammenfaller med den internasjonale kvinnedagen, 8.mars er ikke tilfeldig.

Persepolis er historien om Marjanes oppvekst i Teheran under den iranske revolusjonen og krigen mot Irak. Persepolis var også navnet på den antikke hovedstaden i det Persiske riket. Marjanes oppvekst og personlige erfaringer er nært knyttet opp til landets historie, noe tittelen også er med på å understreke. Hun vokser opp som enebarn, med flotte og forståelsesfulle foreldre, og med en sterk og herlig bestemor som er svært nærværende. Bestemoren må ha vært svært viktig for henne, for hun er viet stor plass både i Persepolis og i boken Embroideries. Familien er politisk engasjerte, og Marjane lærer tidlig om integritet og om å stå for det hun mener. Etter sjahens fall blir situasjonen forverret snarere enn  forbedret for det iranske folk. Det religiøse styret tvinger kvinnene til å gå med slør og befolkningen blir nøye overvåket. Midt oppi dette skal en ung jente med opprørstrang og hang til vestlig popmusikk og Bruce Lee-filmer, forsøke å finne sin identitet. Det blir for vanskelig og farlig, og foreldrene sender tenåringsjenta til Wien for å gå på franskspråklig skole.  Kontrasten mellom det krigsherjede og ufrie Iran, og det nærmest uforstående Europa er stor.

Med revolusjonene som brer seg over den arabiske verden i disse dager, kan en slik fortelling være en viktig påminnelse om at det skal komme en tid etter diktatorenes fall. Da er det viktig at kvinnenes stemmer blir hørt og at man sørger for at også kvinners rettigheter blir ivaretatt.

 

3 kommentarer:

Bai sa...

Ja, denne er fin. Både filmen og boka.

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Jeg er helt enig og håper at alle elevene mine får sett filmen og lest boka!

Kathleen sa...

Jeg så filmen ikke så lenge etter jeg leste tegneserien og det var bortkastet tid vil jeg si. Det var så likt, jeg kunne likegodt nøyd meg med tegeserien.