fredag 17. desember 2010

Svenske serieskapere #2

Se på det vakre omslaget til Frances, del 1! Blikket til den lille jenta, de to hundene. Frances handler om en liten jente som mister faren sin. Mammaen kjenner hun ikke. Frances blir sendt til storbyen for å bo hos tante Ada som allerede tar vare på faren sin som er syk. I del 1 får vi innblikk i denne lille familien. Vi får vite at tante Ada er lesbisk og sniker seg ut om natten sammen med sin venninne, at bestefar er senil og at Frances lengter tilbake til stedet hun vokste opp. Jeg har skrevet om den tidligere, her.

Da jeg var i Paris vinteren 2010 så jeg Frances, del 2 på hyllene i de gigantiske tegneseriebokhandlene (fantastisk!). Serien ble nemlig gitt ut på fransk, før den kom ut i svensk utgave på forlaget Galago i august i år. Frances, del 2 fikk jeg derfor tak i først i høst. Der får vi hele historien om Frances’ foreldre og vi får vite hva som skjedde med moren hennes.

 

Joanna Hellgren har en fantastisk strek. Alle tegningene er i svart-hvitt og dette understreker den melankolske stemningen i fortellingen.  Historien om Frances og hennes nærmeste tematiserer kjærlighet og kjønnsroller. Den viser oss at mennesker ofte blir stilt overfor svært vanskelige valg, som kan få store konsekvenser, også for dem rundt oss.

Her kan du lese hva tegneseriebloggen Nummer 9 mener om Frances.

1 kommentar:

Solgunn sa...

Hvis vi ikke har den på biblioteket vårt kjøper jeg begge inn på mandag, for jeg fikk lyst til å lese!