onsdag 24. mars 2010

Viktig (men dårlig) tegneserie om det norske Holocaust

26.november 001 26.november – Fire fortellinger fra det norske Holocaust er tittelen på en ny tegneserie om jødeforfølgelsen under andre verdenskrig i Norge. Tittelen henspiller på datoen(26.november 1942) for deportasjonen av hundrevis av jøder fra Norge til Auschwitz. Dette er er en viktig historie å formidle. Omslaget på boka er fint, men det gjenspeiler dessverre ikke resten av tegningene i denne serien.

De fire historiene som blir fortalt, er personlige beretninger om opplevelsen av å bli forfulgt og om konsekvensene jødeforfølgelsen hadde for familier i Norge. Gerd Golombek, Siegmund Korn, Rosa Tankus og Samuel Steinmann har delt sine historier med illustratør og forfatter av boka, Mikael Holmberg. Historiene deres er sterke og viktige, og de blir godt fortalt av Holmberg. Men illustrasjonene holder dessverre ikke mål. De yter ikke historiene rettferdighet. Tegningene er flate og kjedelige. Jeg ble veldig skuffet fordi omslaget er så fint og jeg forventet at innholdet i boka skulle være i samme stil.  Dersom du vil lese en sterk beretning om Holocaust i tegneserieform anbefaler jeg i stedet Maus av Art Spiegelmann.

Holmberg, Mikael: 26.November – Fire fortellinger fra det norske Holocaust, No Comprendo Press, Oslo, 2010

2 kommentarer:

Anonym sa...

Denne tegneserien har jeg ikke lest, så jeg vil nøye meg med å slutte meg til Metaingrids anbefaling av Art Spiegelmans Maus. Den er rett og slett ubehagelig god.

Stian Nordskog sa...

Det slutter jeg meg til; noe av det beste jeg har lest. Og da mener jeg uansett genre.