fredag 8. januar 2010

Fredagsquiz

Velkommen til en ny runde fredagsquiz, alle sammen! Siden Gløer Langslet vinner hver hovedpremie har jeg nå invitert ham til å være med i gjengen av quizmastere. Han vil heretter bare omtales som Litteraturviter Langslet. Lektor Hagemann og Lektor Nordskog er fortsatt trofaste medlemmer av quizmastergjengen og vi fire vil stille spørsmålhver fredag dette semesteret. Så følg med, alle sammen. I år kommer bare elever til å være med i trekningen om hovedpremien, men både ansatte og andre lesere av denne bloggen er velkomne til å svare for sin egen fornøyelses skyld.
Litteraturviter Langslet får æren av å åpne ballet. Her er årets første spørsmål:

Vi skal se på en episode fra en roman, hvor en av vennene til gymnaslærer i filosofi, Mathieu Delarue, har bestemt seg for å drikke litt, og går inn i en bar.

«Faen,» tenkte han, «jeg vil drikke litt.» [...] Da han skjøv opp døren var baren tom. Kelneren tørket støv av de mørke bordene som var formet som tønner. Mørket var velgjørende for Daniels øyne: «Jeg har en forbannet hodepine.» Han satte fra seg kurven og heiste seg opp på en barkrakk.

- En sterk pjolter som vanlig, konstaterte barmannen.

- Nei, sa Daniel kort.

De kunne dra til helvete med sin mani for å katalogisere folk som om de var paraplyer og symaskiner. Jeg er ikke ... man er aldri noenting. Men de setter merkelapp på én i en håndvending. Han der gir gode drikkepenger, han der har alltid et muntert ord, og jeg liker altså mahognipjoltere.

- En gin-fizz, sa Daniel.

Hvem er forfatteren bak romanen? Som Mathieu, levde han sitt liv i frykt for å bli kategorisert, en frykt som kanskje også påvirket ham i hans valg da han nektet å ta imot en høythengende litterær pris.

Riktig svar sender dere til ingrid.hagen@sandvika.vgs.no innen neste torsdag! Lykke til og god helg!

Ingen kommentarer: