torsdag 12. juni 2014

Lånt stas av Paula Fox

http://www.samlaget.no/nn-no/skjonnlitteratur/romanar-og-noveller/skjoennlitteratur/laant-stas/innbunden.aspx

Forfatteren Paula Fox vokste opp på 1920-tallet og Lånt stas - ein minneroman er første del av hennes memoarer gitt ut på norsk.Fox skildrer en svært turbulent oppvekst fra hun som liten jente ble plassert på barnehjem i New York og foreldrene reiser avgårde for å gjøre karriere i Hollywood, til hun selv som 21-åring får et barn som hun adopterer bort. Paula blir tatt hånd om av forskjellige mennesker innenfor og utenfor familien gjennom hele oppveksten. Ingenting er konstant, alt flyter, foreldrene dukker opp med ujevne mellomrom og mye støy, og lille Paula flytter rundt omkring. Kapitlene i boka har da også fått navn etter byer og steder hun har oppholdt seg i oppveksten: Balmville, New York, Long Island, Cuba. Moren Elsie er iskald og avvisende i møte med Paula gjennom hele boka. Faren er alkoholisert og ekstravagant, opptatt av raske biler og dyre vaner. Foreldrene havner alltid i pengeproblemer, fordi de konstant lever over evne. Glamouren de omgir seg med er lånt stas:
Foreldra mine budde ei tid - dei innretta seg alltid, hadde eg inntrykk av, permanent midlertidig - i ei lita leilighet i New York City dei hadde fått låne (s.66)
Foreldrenes livsstil settes i skarp kontrast til Paulas sparsommelige barndom. Fra barnehjemmet kom hun til "onkel" Elwood, en gammel pastor som tok godt vare på henne. Og deretter bodde hun med mormoren både i USA og på Cuba. Disse to personene er de som er mest tilstede for Paula, men de kan ikke erstatte foreldrene hennes, derfor blir skuffelsen over besøkene  til foreldrene alltid stor.

Boka har fått undertittelen ein minneroman. En fin betegnelse, synes jeg. Minneroman gir rom for både subjektivitet og fiksjon. Fox er en eldre kvinne på 91 år, og da denne boka ble utgitt første gang i 1999, hadde hun allerede nådd en anselig alder, det skulle bare mangle om ikke minnene hviskes ut, eller blir formet med tiden. Dette er hennes historie, og forfatteren Paula Fox er dikter også når hun skriver sitt eget liv.

Paula Fox (2014): Lånt stas - ein minneroman, Samlaget, Oslo
Foto: Samlaget

Ingen kommentarer: