mandag 7. april 2014

P for Pessoa

For en uke siden deltok jeg på et spesielt, litterært arrangement i hovedstaden. Flere hundre personer samlet seg på Bislett stadion til fest for den portugisiske forfatteren Fernando Pessoa (1888-1935) og for å lære mer om hans roman Uroens bok.

P for Pessoa
For å starte med begynnelsen: Forlagsredaktør Christian Kjelstrup i Aschehoug forlag hadde noen dager tidligere stoppet opp ved et tomt butikklokale i Theresesgate 14, på vei til jobb. På døra hang det en lapp med et telefonnummer. Han plukket opp mobilen, tastet nummeret og  spurte på om han kunne leie lokalet i en uke. Uken etter flyttet han inn, med en bunke ekemplarer av Uroens bok, et skrivebord, en globus, en lampe og et persisk teppe og dermed var Uroens bokhandel etablert.

Utenfor Uroens bokhandel i Theresesgate 14
Målet til Kjelstrup var å være bokhandler i én uke, snakke med folk om sin favorittbok og selge denne ene tittelen som han er så begeistret for. Stuntet hans ble en kjempesuksess! I løpet av en uke solgte han mer enn 1000 eksemplarer. Kronprinsparet kom innom butikken, pressen intervjuet ham og ryktet om den spesielle bokhandelen spredte seg som ild i tørt gress i sosiale medier. Så mange mennesker viste interesse for prosjektet, at Kjelstrup var nødt til å flytte avslutningsfesten, som han hadde planlagt for et knippe utvalgte venner i bokhandelen, til et større lokale. Hva var vel mer naturlig enn å velge Bislett stadion noen hundre meter lenger ned i gata? Folk dannet en lang kø utenfor og etterhvert utspilte det seg en helt absurd forestilling inne på selve stadion. Linn Skåber leste utdrag fra boka, den portugisiske ambassadøren holdt tale, Kjelstrup samtalte om uro med psykiater og forfatter Finn Skårderud og Tomas Espedal holdt et innlegg om Pessoa. Kvelden ble avsluttet med et musikalsk innslag av en portugisisk gitarist som i likhet med oss publikummere var ganske frossen utpå kvelden. Mens alt dette foregikk, løp de som pleier å være på Bislett sine vanlige runder en kald marskveld, med uvanlig mye publikum! Tusen takk til Uroens bokhandler for en fantastisk opplevelse!

Uroens bokhandler Christian Kjelstrup i samtale med psykiater Finn Skårderud
 Foto: Ingrid S. Hagen og Øyvind Prytz


Ingen kommentarer: