onsdag 19. mars 2014

"Ingen vet hvem jeg er"

I forrige uke hadde jeg bokpresentasjon for en fin gjeng fra Barne- og ungdomsarbeiderfag (vg2). Temaet for presentasjonen var ungdomstid. Lærerne ønsket at elevene skulle få kjennskap til litteratur for ungdom, og jeg fikk i oppgave å presentere et utvalg av den aller nyeste litteraturen som passet til temaet. Etterhvert som jeg leste bøkene jeg skulle snakke om, slo det meg at de hadde noe mer til felles enn bare å handle om ungdomstid. De handlet i bunn og grunn om identitet. Noen av bøkene handlet om å finne ut hvem man er, andre handlet om å stå for den man er selv om man skiller seg ut. Noen ganger handlet det om ensomhet og om ungdom som søker et fellesskap. Mens andre igjen handlet om å skille seg ut og ville passe inn.

Eldrid Johansens roman Charliblogg er en av de bøkene som overrasket meg mest, i positiv forstand. Boka handler om 15 år gamle Charlotte Jansen som blir tvangsflyttet fra byen til en liten øy hvor moren starter praksis som fysioterapeut. Charlotte blir tatt veldig dårlig imot av sine nye klassekamerater. Jentene fryser henne ut og gutta spiller dataspill og er ikke interesserte i jenter. Charlotte kjeder seg. Hun er vant til en helt annen livsstil, og uten venner på øya er det ikke mye å finne på. Venninna "hjemme" i byen begynner å få andre venner og har ikke like mye tid til å chatte med henne. Etter å ha lagt ut noen nedsettende kommentarer på facebook om livet på øya, som fikk mange likes og kommentarer, bestemmer Charlotte seg for å starte en anonym blogg hvor hun disser folka som bor der, hva de kler seg i, det dårlige utvalget i butikkene og mangelen på stil generelt. Hun kaller bloggen sin for Charliblogg. Mobbeofferet blir selv en mobber. Problemstillingen er realistisk og et godt eksempel for oss bibliotekarer som ønsker å lære elevene våre nettvett. Hemmeligheten til Charlotte blir naturligvis ikke så hemmelig når bloggen hennes når rikspressen og øyas beboere finner ubarmhjertige bilder av seg selv og sine naboer spredt via internett.

Elefanten i rommet av Kari Saanum er en lettlest roman om et vanskelig tema: alkoholisme i nære relasjoner. Pappaen til Kaia er alkoholiker og hans problem kaster mørke skygger over den lille familien. Moren forsøker å holde det skjult. Kaia forsøker å holde det skjult. De stenger seg inne, hjemme, på hvert sitt rom, og de får ikke lenger besøk. Dette er også en roman som handler om vennskap og om viktigheten av å bry seg. Alle trenger omsorg og å vite at de kan finne støtte og trøst hos noen andre. Kaia finner trøst hos sin nye venninne Isabel, på samme måte som vi som  lesere kan finne trøst i litteraturen. Bøker som handler om vanskelige temaer som dette kan være med på å hjelpe andre med å sette ord på problemene fordi det er mange som har det på samme måte. Så kan man etter hvert fjerne elefanten i rommet, det digre dyret som ingen har turt å snakke om.

Hovedpersonen i Synne Sun Løes poetiske roman Stille, stille, stille  finner trøst i litteraturen. Tove bor sammen med faren sin. Moren døde i barsel da Tove ble født. Det er stille hjemme hos de to. Far er deprimert og det viser seg at han har kreft i bukspyttkjertelen. Tove står i fare for å bli helt alene i verden.  Språket er svært poetisk. For eksempel blir setningene korthugde når hun dagdrømmer. Tove stenger alle lyder ute, når det blir for mange bekymringer. Hjernen hennes kobler ut og hun ser læreren som står og snakker, men hun hører ikke hva han sier. Så blir hun kjent med Julian, den nye gutten i klassen. Moren hans er dikter og Tove finner trøst både i diktene hennes og i Julian. Dette er en roman som handler om sårbarhet, ensomhet, oppvekst, vennskap og døden.

"Ingen vet hvem jeg er" synes disse hovedpersonene å si. Charlotte opplever å komme ny til et sted hvor hun ikke kjenner noen, og selv om hun blir tatt dårlig imot av sine jevnaldrende, så gjør hun ikke så mye selv for å bli kjent med noen av dem. Kaia har stengt alle bekymringene inni seg, ingen får vite hvordan hun har det, helt til Isabel dukker opp og bryr seg og hjelper Kaia med å sette ord på problemene i familien. Tove er redd for å knytte bånd til andre mennesker i tilfelle hun skal miste dem, og holder seg derfor unna andre mennesker. Ungdomslitteraturen tar opp vanskelige problemstillinger som våre elever står midt oppi, om det er ensomhet,sykdom, mobbing, eller familieproblemer. Litteraturen kan åpne opp for diskusjon, skape en følelse av fellesskap og gi håp om at man ikke er alene i verden, det er flere som har det som deg.

Johansen, Eldrid (2013): Charliblogg, Cappelen Damm, Oslo
Saanum, Kari (2013): Elefanten i rommet, Omnipax, Oslo
Løes, Synne Sun (2013): Stille, stille, stille, Aschehoug, Oslo

Jeg presenterte i tillegg disse bøkene:
Green, Katie (2013): Lighter than my shadow, Jonathan Cape, London
Nortun, Harald(2013): Nesten saman - dikt, Samlaget, Oslo
Brian Vaughn & Fiona Staples (2013): Saga: volume 1 , Inage Comics, Berkeley
Brian Vaughn & Fiona Staples (2013): Saga: volume 2 , Inage Comics, Berkeley
Sales, Leila (2013): This song will save your life, Macmillan Children's books, London

 


Ingen kommentarer: