torsdag 7. november 2013

Saga vol.1 & 2

Saga volume 1&2
I serien Metaingrid leser bøker hun er full av fordommer mot har vi kommet til Science-fiction-sjangeren. Nærmere bestemt sci-fi-tegneserier. Jeg trodde ikke det var noe for meg, men Saga av Brian K. Vaughan og Fiona Staples har fått meg på bedre tanker.

Handlingen i Saga utspiller seg i verdensrommet, og historien begynner på planeten Cleave. De to hovedpersonene Alana og Marko kommer fra hver sin planet. Alana vokste opp på Landfall og Marko på månen Wreath som går i bane rundt denne planeten. De to er i krig mot hverandre, en krig som også involverer større deler av galaksen. Kjærlighetens veier er uransakelige; han var fange og hun var fangevokter, men vi får tidlig vite at de har rømt fra fengselet sammen. Det hele starter med at Alana føder deres datter Hazel. Hun kommer til verden midt i krigen og den nybakte familien må komme seg videre rett etter fødselen.
Begge parter i krigen er ute etter å finne dem. Leiemorderen The Will blir satt på saken, fulgt av partneren The Lying Cat, en katt som avslører om noen lyver. Det samme blir hans eks-kjæreste The Stalk.
Hva er det som gjør denne tegneserien verdt å lese? For det første at det midt oppi blod, gørr og vold er en kjærlighetshistorie. De to hovedpersonene elsker hverandre og sitt nyfødte barn og ønsker bare å komme til et fredeligere sted for å fortsette livene sine sammen. De ønsker ikke å delta i krigen, men å komme seg bort fra den. At de representerer hver sin side i en bitter strid mellom to planeter gjør dette til en klassisk Romeo og Julie-fortelling, med to "star-crossed lovers" i hovedrollen. For det andre er Saga en fabelaktig blanding av sci-fi og fantasy. Det er en romkrig, med roboter, lasersverd og romskip, samtidig som Alana har vinger og Marko har horn og de ligner mer på mytiske figurer enn romvesner. Serien er spekket med monstre, kykloper, kjemper og en kvinne med edderkopptorso og fire par øyne (The Stalk). Noen monstre viser seg imidlertid å være mindre farlige enn de utgir seg for. Izabel er et barnespøkelse med halv kropp og innvoller som henger ut. Hun og hennes medspøkelser kalles for The Horrors. Izabel er barnevakt for Hazel og viser deg å være en nyttig veiviser for den lille familien som ønsker å forlate Cleave. For det tredje er Saga spekket med humor, og jeg liker særlig Alanas kjappe svar og vittige replikker. For eksempel når hun møter sine svigerforeldre for første gang, idet hun kommer ut av dusjen og hun sier "Cool. So glad I got to do this in a towel."

Saga er allerede en prisbelønt serie, og ble i 2013 tildelt The Eisner Award. Serien foreligger foreløpig bare i to bind, men slutten av bind 2 gir håp om at det kommer mer fra serieskaperene Vaughan og Staples. Jeg gleder meg!

Ingen kommentarer: