onsdag 25. januar 2012

Et monsterprosjekt

Frankensteins monster spilt av Boris Karloff i filmen fra 1931

I dag starter min kollega Ingunn Kjøl Wiig med et spennende prosjekt i norskundervisningen. Prosjektet har hun kalt "Fra monster til mønster". Ingunn har bedt meg om å presentere bøker og filmer som vi har i biblioteket som en igangsetter til oppgaven. Det blir svært spennede, for da jeg begynte å tenke gjennom hva jeg skulle trekke fram viste det seg at det er mange monsterfortellinger i biblioteket. For monstre kan ta mange forskjellige former, alt fra troll og hekser til vampyrer og zombier.

Monstre har sitt opphav i mytologi, eventyr og religion, de kan deles inn i mange ulike kategorier og de forandrer seg også gjennom tidene. I den klassiske litteraturen finner vi monstre i epos som Beowulf, Odysseen og Gilgamesj. Fra folkeeventyrene kjenner vi trollene som er på vei inn igjen i populærkulturen (jmf. filmen Trolljegeren). Det var imidlertid Mary Shellys Frankenstein som trakk monsteret ut av eventyret og inn i romansjangeren. Vampyrene har utviklet seg fra lyssky skapninger som frigjorde den kvinnelige seksualitet i Bram Stoker's Dracula til "glitterprinser" i Twilight-sagaen.
Felles for fremstillingen av monstre er at de fungerer som en kroppsliggjøring av problemstillinger i samfunnet. Når det skremmende konkretiseres i et monster blir det mer håndgripelig og enklere å forholde seg til. Fordi monstre ikke finnes i virkeligheten representerer de noe annet enn seg selv, hevder den danske lektoren Jørgen Riber. Riber mener dette er et viktig premiss i monstrologien, fordi monstre på trosss av deres ikke-eksistens, likevel har en så stor plass i kulturhistorien.
Utstillingen i biblioteket består av skjønnlitteratur, filmer og tegneserier som jeg håper vil vise litt av mangfoldet for elevene slik at de kan fordype seg i monstrologien, for her er det mye å hente!


Foto: Wikimedia
Kilder:
"Den store guide til monstre" av Jens Urth, www.videnskab.dk
"Monstrologi: Monstertyper og deres betydning." Videoforelesning, Jørgen Riber ved Aalborgs Universitet.

3 kommentarer:

Venke Henrikke sa...

Hei Ingrid, dette høres ut som et spennende prosjekt å være med på, og veldig passende å dra biblioteket med i en medieutstilling om dette!
Spennende å lese om monstre og deres plass som konkretisering av noe skremmende og som på den måten får et mer håndterlig uttrykk.

Hilsen fra Venke

Silje sa...

Veldig spennende prosjekt og interessant teori. Det gjelder jo generelt med monstre i litteraturen at de har gått fra å være rene monstre til å bli mer nyansert eller i Twilight-tilfellet, monstre som vil være gode. Om det er vampyrer, varulver, zombier eller falne engler. Også generelt i fantasylitteraturen er mitt inntrykk at universene er mer nyanserte og ikke kun det gode mot det onde som i de mer klassiske fantasyromanene. Kanskje den dystopiske litteraturen har tatt over, "Samfunnet" er det nye monsteret:-) Vil gjerne høre litt om hva elevene får ut av dette:-)

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Hei venke og silje! Ja, dette er et veldig spennende prosjekt. Dersom dere vil vite mer om hvordan det går med monsterprosjektet anbefaler jeg dere å følge med på bloggen til Ingunn. Hun har planer om å legge ut flere innlegg om elevenes prosess etterhvert.