fredag 3. desember 2010

Women and fiction


Virginia Woolf (1882-1941) regnes som en av de viktigste forfatterne i det 20.århundre. Hennes forfatterskap har vært viktig både for modernismen og feminismen. Da Woolf i 1928 ble bedt om å holde et foredrag ved Universitetet i Cambridge om emnet “Women and fiction” benyttet hun anledningen til å polemisere mot akademias utestengelse av kvinner. Kvinner hadde ikke adgang til høyere utdanning og var utestengt fra det litterære fellesskap som gjennom historien har vært dominert av menn. Woolf påpekte at det ikke var noen grunn til at ikke kvinner ikke skulle få delta i dette felleskapet, men først måtte de få muligheten til å skrive. Derfor hevdet Woolf at kvinner trenger økonomisk selvstendighet og et eget rom for å skrive, og året etter ble hennes viktige feministiske essay A Room of One’s own gitt ut.

Jeg har bestemt meg for å ha en parallell adventskalender i år. I desember skal kvinnelige forfattere og feminisme være tema for innleggene på Leselyst.

Kilder:

Woolf, Virginia: A Room of One’s own, Penguin Classics, London, 2000

Lothe, Jakob [et.al]: Litteraturvitenskapelig leksikon, Kunnskapsforlaget, Oslo, 1999

Enhanced by Zemanta

1 kommentar:

Stian Nordskog sa...

Fine greier, Ingrid! Virginia er et fascinerende menneske. Kjenner du til denne boken: http://www.amazon.com/Virginia-Woolf-Impact-Childhood-Sexual/dp/0807063266