fredag 22. oktober 2010

Ungdomsbokgildet i Drammen 2010

6 engasjerte litteraturformidlere (bibliotekarer), 2 forfattere, 1 forlagsredaktør, 18 skoleelever og en stor forsamling bibliotekarer, lærere og andre tilhørere var i går samlet til høstens Ungdomsbokgilde i Drammen. Jeg har ikke deltatt på dette arrangementet siden jeg selv jobbet i Buskerud for fem år siden, og du verden så profesjonelle de har blitt på den tiden. Arrangementet i 2005 var supert, men nå har de helt klart fått mer erfaring og jeg vil berømme arrangørene for et fantastisk interessant program og for en inspirerende dag  i lokalene til Drammens teater.

Tanken bak bokgildet er å gi folk som jobber med litteraturformidling til ungdom, et innblikk i hva som finnes av god ungdomslitteratur akkurat nå slik at de kan la seg inspirere til å formidle det videre til sine lesere. Og jeg lot meg virkelig inspirere! Det første jeg gjorde da jeg kom på jobb i dag var å bestille alle de bøkene som var aktuelle for mitt bibliotek og målgruppe (elever i den videregående skole).

Panelet som forbilledlig presenterte de i alt 30 romanene, fikk i tillegg hjelp fra en gruppe på 13 elever fra Gulskogen ungdomsskole. Én ting er jo hva vi voksne mener om ungdomslitteratur, men hva mener ungdommene selv? Jeg synes det var både modig og flott gjort av elevene å presentere synspunktene sine for godt over hundre deltakere på seminaret. Jeg la dessuten merke til et viktig kvalitetskriterium for dem: “denne boka kommer jeg til å lese mange ganger!”. 

Serieforfatter og forlagsredaktør i Egmont Serieforlaget, Kjetil Johnsen, har utgitt flere serier for ungdom og er for tiden aktuell med serien Den 4.parallell. Han snakket om leselyst og det å få ungdom interesserte i litteratur. Hans mantra var at det er ikke så farlig hva ungdom leser, bare de leser. Jeg skjønner hva han mener, men jeg er fullstendig uenig i påstanden hans. For de av dere som har fulgt med på Leselyst en stund vil nok ikke dette komme som noe sjokk. Jeg står ved mitt standpunkt om at man må eksponere ungdommene for god litteratur. Litteraturformidling i skolen handler om å gi ungdommene gode leseopplevelser, og det skal være en bredde i tilbudet i skolebibliotekene. Jeg synes ikke det er det samme hva de leser, for det finnes så mange gode bøker for ungdom. Det viste presentasjonen i går til gangs.

Forlagsredaktør i Omnipax, Anne Horn, holdt foredrag om ungdomslitteratur fra et forlags synsvinkel. På spørsmålet “Hvordan vet vi hva ungdom vil ha?” svarte hun helt enkelt: “Det vet vi ikke!”. Deretter snakket hun i stedet om hvilke kvalitetskriterier hun som forlagsredaktør legger til grunn i vurderingen av ungdomsliteratur. Hun levnet ingen tvil om at man selvfølgelig skal stille samme litterære krav til ungdomslitteratur som man stiller til voksenlitteratur. Skal man forholde seg til en intendert leser når man skriver ungdomslitteratur? I følge Anne Horn, og jeg er helt enig med henne, legger forfattere en begrensning på seg  når de skriver for å nå målgruppen. Forfatteren må snarere glemme sin voksne erfaring og holde fast på den bagasjen man hadde som ung, og transformere denne erfaringen til litteratur, for å lykkes. Horn hadde heller ikke mye til overs for såkalt prosjektlitteratur, der det ligger et pedagogisk prosjekt til grunn for et skjønnlitterært verk. Til slutt åpnet hun for en debatt om hvorvidt det finnes noen tabuer igjen i ungdomslitteraturen, noe som det ikke går an å skrive om? Horn hadde selv vanskeligheter med hvordan man skal håndtere bøker om selvmord der hovedpersonen ender med å ta sitt eget liv, og der selvmord fremstilles som den faktiske løsningen på problemene til en tenåring. Responsen fra salen var imidlertid at ungdom i dag opplever mye som er vanskelig og lever i en tøffere verden enn vi noen gang gjorde som barn og unge. Hvis de utsettes for slike problemstillinger i den virkelige verden, hvorfor skal de da ikke kunne lese om det skjønnlitteraturen og få satt ord på det som er vanskelig? Den debatten er spennende og viktig!

Forfatter Stein Erik Lunde avsluttet dagen med opplesning fra biografien sin om Bob Dylan, vel vitende om at han hadde publikum i sin hule hånd.

Til slutt vil jeg gi all ære til panelet av flinke litterturformidlere med Vera Grønberg Aubert i spissen. Takk til Beate Ranheim, Mari Nordbø Pettersen, Marit Gautneb, Randi Helgerud og Stig Elvis Furset. Dere gjør en viktig jobb for å fremme leselysten hos alle oss andre, slik at vi igjen kan spre det glade budskap videre til våre elever om at den gode ungdomslitteraturen finnes!

Bildet er hentet her!

3 kommentarer:

Rigmor sa...

Ønsker jeg hadde vært der, det låter som en fantastisk dag. Har vært der mange ganger før men tiden rekker ikke til alt. Takk for at du skriver så bra og utfyllende - da får også vi som ikke var der en liten "smak" allikevel. Litt nysgjerrig: hvilke bøker kjøpte du inn til biblioteket?

(-Rigmor, bibliotekar på Røyken vgs)

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Hei Rigmor! takk for fin kommentar! Jeg bestilte så mange bøker, at jeg ikke får plass til alle her i kommentarfeltet, men jeg kommer sikkert til å skrive om det på Leselyst senere.Den jeg gleder meg mest til å lese er Arnfinn Koleruds "Når ein først skal skyte nokon". Om språkstriden. Nynorskbrukeres geriljakrig mot østlandet. Hørtes svært underholdende ut.
Ingrid

Anonym sa...

Så fin omtale av ungdomsbokgildet, Ingrid! Tusen takk! Som en av formidlerne, så syns jeg også at Gildet 2010 ble at fint arrangement. Interessante foredrag og Stein Erik Lunde er jo alltid fin å høre på! Flott at det ble litt diskusjon omkring viktige tema - kunne gjerne diskutert mer, men det tillot ikke tiden.