fredag 7. mai 2010

Disse 10 tegneseriene MÅ du ha i skolebiblioteket!

Biblioteket 001 Jeg har gitt meg selv en spennende oppgave: Å velge ut 10 tegneserier som jeg synes er så gode at alle skolebibliotekarer burde kjøpe dem inn til bibliotekene sine!

Det er snart duket for Sommermøtet for skolebibliotekarene i den videregående skole i Akershus. Den 21. mai skal vi møtes på Litteraturhuset i Oslo. Fagforumsmøtene er en fin anledning for kollegaer som vanligvis sitter alene på hvert sitt skolebibliotek, til å møtes og diskutere felles problemstillinger og utfordringer. Disse møtene er også ment for å inspirere, og gi oss faglig påfyll. Årets sommermøte har vi kalt Fra Zotero til Zorro (fint navn som kollega Kristin Berglid fant på). Tittelen sier noe om hvor vidt en skolebibliotekars oppgaver favner. Vi skal vite om alt fra digitale litteraturlisteverktøy til tegneserier. Akkurat det siste er blitt min fanesak. Jeg vil gjerne at flere skolebibliotekarer skal få øynene opp for tegneseriemediet!

Vi er fire bibliotekarer som sitter i arbeidsgruppa og planlegger disse møtene,  og i år har vi bestemt oss for å ha én Bokdusj hver. Vi har avsatt ti minutter til hver av oss for å presentere en bok vi synes er bra. Istedenfor å presentere bare én bok har jeg tenkt å lage en liste over mine 10 favorittegneserier, som jeg mener alle skolebibliotekene burde ha i samlingen sin. For mange kan det være vanskelig å velge, dersom man ikke vet hva som finnes.  Avslutningsvis har vi fått tak i tegneserieskaperen Flu Hartberg som skal holde foredrag for oss. Det gleder jeg meg til! Dette er en fin mulighet til å inspirere mine kollegaer til å bli like begeistret for tegneserier, som jeg er!

Jeg vil ikke avsløre lista mi helt ennå, men den 21. mai vil jeg publisere innlegget mitt fra Litteraturhuset her på Leselyst. Nå er jeg imidlertid interessert i å høre hvilke tegneserier dere lesere liker best. Fram med listene deres nå, folkens. Jeg venter spent!

Dersom du vil lese hva jeg har skrevet om tegneserier tidligere, kan du klikke her. Her er dagens spesialtegneserie på nett for bibliotekarer, Unshelved. Forøvrig vil jeg anbefale Øyvind Holens blogg. Han skriver godt, og kan mye om tegneserier. Se også bloggen tegneserier en må lese fordi sånn er det bare. Og stikk for all del innom Tronsmo Bokhandel. Sånn, god helg!

9 kommentarer:

Eirik sa...

Jeg tipper at Watchmen er med. Hvis ikke kommer vel Nordskog til å bruke deg som dørmatte.

Sigrid sa...

Spirit, Sprint, Spiralis.
Franquins sorte sider.
Crazy Cat
Peanuts og Pondus
Vi går for regnskogen, Knut Nærums første samling av enrutere. Nemi.
Og selvfølgelig Modsty Blaise.
Men jeg har en vag mistanke om at ingen av disse står på lista til bibliotekaren.

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Eirik: Jeg kommer bare til å anbefale tegneserier som jeg liker. I motsetning til Lektor Nordskog greier jeg imidlertid å se kvaliteter ved ting jeg ikke nødvendigvis liker selv. (jmf, Askildsen-kommentarene.) Derfor har vi Watchmen og manga og andre typer tegneserier på hylla i tillegg til de seriene jeg liker godt selv.
Sigrid: Alle seriene du nevner her har vi på hylla. (Med unntak av enruterne til Nærum, Rita Bloid har vi derimot.)

Stian Nordskog sa...

Jeg skal ikke bruke Metaingrid som dørmatte,jeg vil heller parafrasere Håkon Lie og si til henne: "Jeg skal strikke deg som en lusekofte!!!!"

Sigrid sa...

Hyggelig at du har gullseriene på plass Ingrid :) Men at de står i hylla er ikke helt det samme som at de står på lista.

Glemte forresten Arne Anka. Rita Bloid er genial, men dessverre litt utdatert. Det er ikke lenger "typisk norsk å være Gro".

Ellers synes jeg Lektor Nordskog bør vise høvisk storsinn overfor biblioteksjefen. Hvem lar han ellers bråke i biblioteket?

Stian Nordskog sa...

@Sigrid: Jeg har kun en feil og det er at jeg er for hensynsfull med folk.

Anonym sa...

The Sandman. Definitivt. Fremdeles min største tegneserieopplevelse! Dessuten:
Lucifer
The Unwritten
Fables
DMZ

...er mine favoritter.

Anonym sa...

Litt i seineste laget, men her er mine favoritter (i tilfeldig rekkefølge):
Art Spiegelman: Maus
François Bourgeon:Les Passagers du Vent / Vindens passasjerer
Karine Haaland: Diverse
Marjane Satrapi: Persepolis
Bill Watterson: Calvin and Hobbes /Tommy og Tigern
Alan Moore / Kevin O'Neill: The League of Extraordinary Gentlemen
Andre Franquin: Gaston Lagaffe / Viggo
Bourgeon igjen: Les Compagnons du Crépuscule / Skumringens venner
Carl Barks: Det aller meste, men kanskje i særdeleshet historien om firkantdalen

torbjørn hauken sa...

Har dessverre sett først nå denne utfordringen og skyter fra hoften for ikke bli for sein. Følgende må være med slik jeg husker tegneseiemediet i kveld:

1. Hall of fame. Carl Barks
2. Hall of fame. Don Rosa
3. Spiegelman: Maus
4. Et Tin-tin hefte
5. Lynvingen eller Supermann
6.Kvalitetsmanga (husker ikke navn)
7. David B: Epileptisk
8. Tan: Ankomsten
9. en Jason
10. En Fiske/Kverneland