onsdag 28. oktober 2009

Low Moon & andre historier

Low moon Tegenserieskaperen Jason er godt representert i biblioteket her på Sandvika videregående skole. Det er både spennende og interessant at vi har en norsk tegneserieskaper som har blitt så anerkjent i inn- og utland. Han har vunnet prestisjetunge priser som Brageprisen, Harvey Award og Eisner Award. Jeg har akkurat lest hans siste samling tegneserienoveller, og har igjen latt meg begeistre av Jasons melankolske univers.

Low Moon & andre historier består av fem frittstående tegneserier. Fortellingene er stort sett delt inn i fire ruter per side. Stilen er umiskjennelig Jasons. Vi møter de samme dyrefigurene hans, vi er vitner til deres manglende evne til å kommunisere med hverandre og Jasons fantastiske evne til leke med ulike sjangre. Tittelfortellingen henter sin inspirasjon fra western-sjangeren. Her bruker han fremmedgjøring som virkemiddel, og vrir på sjangerkonvensjonene. For eksmpel serverer ikke bartenderen i saloonen whiskey, han har bare ulike kaffedrikker på menyen. Sheriffen og hovedskurken møtes til duell, men det er på sjakkbrettet slaget står. I den siste fortellingen, Du er her, blander han inn romvesner og elementer av science fiction. Et ektepar med samlivsproblemer opplever at kona blir bortført av et grønt romvesen. Ektemannen sørger, og bestemmer seg for å bygge et romskip for å finne henne.

Døden har en sentral plass i alle fortellingene. I En hilsen fra Emily møter vi en mann som dreper på oppdrag fra en dame ved navn Emily, mot at hun yter ham seksuelle tjenester. I historien & flettes to historier om døden sammen. I Tidlig film noir forsøker et par elskere å kvitte seg med hennes ektemann, men han står opp fra de døde hver morgen til frokost. Denne absurde situasjonen viser også humoren ved Jasons serier. De to elskende ser på hverandre i forundring hver morgen idet ektemannen står i kjøkkendøra nok en gang.

Low Moon og andre historier er ukas anbefaling. Og til alle dere som ikke har opplevd Jasons univers ennå: Dere kan bare glede dere. Han er uovertruffen!


Jason: Low Moon og andre historier, Magikon Forlag, Oslo, 2009

2 kommentarer:

Eirik sa...

Jason er artig; jeg leste "Vent litt" for mange år siden, da jeg var en liten og lett påvirkelig gutt. Jeg skal ikke avsløre handlingen, men den styrket min tro på at dersom du bare fucker opp en liten ting i barndommen din blir resten av livet ditt til et kjedelig, uutholdelig helvete - som en sommerfugleffekt uten noen positive sluttresultater...

Nok om det; jeg kom meg ut av den negative tankegangen. Jason er kult uansett; "Jernvognen" er også svært god :-)

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Jason er ikke akkurat barnemat nei. Du burde sjekke ut denne!