onsdag 21. januar 2009

Desk Set

I går begynte jeg å se alle bibliotekarers drømmefilm, Desk Set fra 1957 med Katherine Hepburn og Spencer Tracy i hovedrollene. (Det er muligens den eneste filmen hvor man finner en bibliotekar i hovedrollen, dersom noen vet om flere, så vil jeg gjerne vite om det.)Filmen handler om en gjeng friske referansebibliotekarer som er redde for å bli overflødige, når firmaet de jobber i vil installere en ny og fryktinngytende datamaskin for å gjøre jobben deres. Her er det duket for forviklinger og humor. 

3 kommentarer:

Eirik sa...

Filmer om bibliotekarer; har du ikke sett "The Librarian" i hylla på Lefdal ennå?

Den har to oppfølgere, hvis det skulle gi mersmak ;-)

Fru Gran sa...

Å jo da kjære, det finnes MANGE filmer med bibliotekarer i. Så mange at det er laga egen annotert filmografi i sakens anledning: http://emp.byui.edu/raishm/films/introduction.html
(Beklager, jeg veit ikke åssen jeg skal klare å få til den der lenka...)
Fru Gran

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Hei, og takk for kommentarer begge to! The Librarian ser skikkelig festlig ut, men poenget her er at bibliotekaren ikke blir noen helt før han eller hun bryter ut av bibliotekarrollen og løsriver seg fra bokreolene og katalogen sin.I fjor sommer var jeg på et møte med en rekke andre biblitekarer på Marienlyst (NRK), hvor filmanmelder Anne Hoff holdt et artig foredrag som handlet om bibliotekarer på film. Hun hevdet at bibliotekarer ofte er framstilt svært stereotypt med knute i nakken og en smule tilkneppet. Dessuten er de ofte med i hysjende biroller, men ikke som hovedrolleinnehavere. Hun mente at Desk Set var enestående i bibliotekar-sammenheng fordi handlingen foregår i et bibliotek og fordi disse damene er noen flotte og tøffe damer. Det kan man også lese ut av filmbibliografien som du lenket til Fru Gran. Jeg er dessuten veldig glad i den strenge mannlige bibliotekaren i Seinfeld.Han som har jaktet på Jerry i sikkert 20 år, for en bok han ikke har levert. Den episoden er ubetalelig.