mandag 25. mai 2009

Litterær salong

På kvinnedagen den 8.mars i år var jeg på Litteraturhuset i Oslo og hørte på Brit Bildøen og Agnes Ravatn i samtale med Hege Duckert om kvinnelige forfattere og om kvinner i litteraturen. Det skrev jeg om her. I anledning kvinnedagen utga Bildøen en essaysamling som heter Litterær salong. Hun presenterer ti kvinnelige forfattere som har hatt stor betydning for hennes eget skjønnlitterære forfatterskap. Noen av forfatterne hadde jeg kjennskap til fra før, andre hadde jeg aldri hørt om.
Nå har jeg endelig lest boka til Bildøen - og det er jeg glad for. Hun skriver godt og gir et innblikk i noen interessante forfatterskap med forskjellige problemstillinger. Jeg har kikket inn i salongen til Gertrude Stein, og tenkt på alle damene som ble henvist til kjøkkenet med Alice B. Toklas. Jeg har gøsset over tabuene som Elfride Jelinek grafser i, har nikket gjenkjennende til Jean Rhys' kritikk av Jane Eyre og fått lyst til å lese Carol Shields og Doris Lessing. Bildøens lesninger er gode og hun presenterer forfatterskapene på en lettlest og engasjerende måte. Takk skal du ha Brit!
Bildet er hentet fra Samlaget

2 kommentarer:

THE LUCKY NORWEGIAN sa...

Gleder meg til å lese denne boka når vi får den inn på biblioteket! Og du kan glede deg til Lessing og Shields!
Jeg ser med skrekkblandet fryd fram til å lese Jelinek, juni månedes nobelprisforfatter. Med trykk på skrekk.

Lille søster sa...

Og det var ikke The Lucky Norwegian som sa dette, det var meg, Lille søster! En totalt fremmed blogger var logget på min maskin!