onsdag 1. april 2009

Påskekrim

Vi kommer ikke utenom den i år heller; påskekrimmen. Hvert år bugner det av bloddryppende kriminallitteratur i alle folkebibliotek og hos alle bokhandlere. Påskehøytiden er blitt en salig blanding av kristen høytid, gule kyllinger, solkrem, digre påskeegg og bestialske mord. Her kommer en liste over gode kriminalromaner dere kan pakke i sekken, enten dere skal på fjellet eller tilbringe påsken i mer urbane strøk. Med hjelp av min beleste og gode kollega Sigrid Hagemann har jeg funnet frem noen krimdronninger som vi synes fortjener oppmerksomhet:


1. Agatha Christie er selskreven på en slik liste. Hennes bøker og alle tv-filmatiseringene av historiene om Poirot og Miss Marples puslespillmysterier gjør at hun gjerne trekkes frem igjen hvert år ved disse tider. Her i skolebiblioteket kan du låne disse.

2. Camilla Läckberg er kronet til Sveriges nye krimdronning, etter at alle har lest Liza Marklunds bøker om Annicka Bengtsson. (Vi har to Marklundromaner på lydbok i biblioteket.) I Läckbergs romaner møter vi forfatteren Erica Falck og politimannen Patrik Hedström, som arbeider i Fjällbacka i Bohuslän. Til nå har jeg kjøpt inn tre av Läckbergs romaner, Isprinsessen, Havfruen og Tyskerungen til biblioteket. Forfatteren har naturligvis en egen hjemmeside også. Den kan dere sjekke ut her.

3. Minette Walters debuterte i 1992 med romanen Døden i ishuset. Ifølge Sigrid er Walters' tre første bøker bare nye utgaver av Jane Austens romaner i kriminalforkledning. Som Sigrid sier: "hun har virkelig skjønt at mr Darcy må du pent lage selv hvis du vil ha ham". Og det gir bøkene en egen dybde. Døden i ishuset er forøvrig preget av en meget sympatisk politimann.

4. Gerd Nyquist er en norsk krimforfatter av eldre dato. Nyquist blir karakterisert som Norges første krimdronning og var med på å starte Rivertonprisen. Hennes debutroman på norsk heter Avdøde ønsket ikke blomster (1960). En krim fra Oslos beste vestkant, med et persongalleri bestående av skipsredere, og en lektorhelt (det kan man jo like.)

5. Hans H. Skei skriver et eget kapittel om norsk kvinnekrim i boka si Blodig alvor - om kriminallitteraturen. Her legger han ut om både tradisjonen og gullalderen på 1990-tallet for norsk kriminallitteratur skrevet av kvinner.

God Påske alle sammen! Beste hilsen Metaingrid

Ingen kommentarer: