mandag 30. desember 2013

Vintereple

Jeg minnes lukten av matboden i kjelleren til morfar. Der hvor han lagret poteter og vinterepler. Et forråd av mat som skulle vare hele vinteren, den søtlige duften av epler som blandet seg med den tørre lukten av jordepler. Et løfte om at vi skulle klare oss godt gjennom vinteren.
 I dag da jeg kom på jobben, lå Vintereple av Odveig Klyve klar til å katalogiseres på skrivebordet mitt. Jeg ble sittende å bla i den lille boka, plutselig ble jeg oppslukt av en fin fortelling som jeg håper mange vil lese.

Vintereple er historien om far og datter. Boka åpner med at datteren finner en gammel kasse, etter farens død. Den inneholder en blankpusset sag og en bue. Kassen har vært gjemt bort på loftet siden moren og faren flyttet inn i huset: " - Han snakka ikkje om det, sa mor. - Aldri." (s.5) Faren er taus, etter at krigen har satt sine spor i ham. Datteren er interessert i å lære mer om faren sin, og om snekkeryrket, som hun vil overta etter ham. Derfor følger hun etter ham, uten å tråkke ham for nær. Sammen arbeider de side om side; de følger årstidenes rytmer i hagen og arbeidets rytme i verkstedet. Rammefortellingen er lagt til tiden etter farens død, mens selve fortellingen dreier seg om livet med en tagal far som bærer på en dyster hemmelighet, og en mor og en datter som lever side om side med ham. Den blanke sagen i kassen får en helt spesiell betydning i denne historien og står i skarp kontrast til alle de andre sagene som brukes i snekkerarbeidet, eller ute i hagen. Odveig Klyve er poet, og selvom dette er en lettlest og kort fortelling, er den skrevet i et svært poetisk språk:
Viss sommaren kunne vera gøymd inni vinteren, kunne vel hausten òg gøyma våren. Men sommaren, kunne sommaren og bera vinteren i seg? (s.32)
Vinterepler plukkes sent på høsten og kan lagres lenge. I vintermånedene bærer de med seg løftet om en ny vår, og en ny høst. Kassen de finner på loftet har vært lagret lenger enn vintereplene i trekassene i kjelleren, og litt etter litt avdekker datteren farens hemmelighet.

Klyve, Odveig (2013): Vintereple, Wigestrand forlag, Stavanger

Ingen kommentarer: