fredag 20. april 2012

"Det er en skitten verden"

Forfatterbesøk av Bår Stenvik
Bår Stenvik holder foredrag om rent og urent for elever i Historie og filosofi

I går var forfatter og journalist Bår Stenvik på besøk hos oss for å snakke om boka si Skitt - Mennesket, møkka og kulturen. Jeg inviterte ham til biblioteket etter at jeg hørte et foredrag med ham på Deichmanske hovedbibliotek tidligere i vinter. -Dette passer bra for Historie og filosofi-elevene våre, tenkte jeg og inviterte Bår til å snakke for klassen til Lektor Thorsen.

"Hvorfor frastøtes vi av det skitne, og hvorfor tiltrekkes vi av det?" spør Stenvik i boka si. Han filosoferer rundt skittens plass i samfunnet, på bygda såvel som i storbyene, med utgangspunkt i egne erfaringer. Bokas åpningssekvens hvor tiåringen Bår er i fjøset med faren sin, dannet en fin åpning av foredraget også. Bår ser på støvet som stiger fra hesten når han klapper den:
Hun er skitten, sa jeg.
Det er en skitten verden, svarte faren min. (s.7)
Stenvik førte oss fra sauefjøset i Nord-Trøndelag til sexklubber i New York, og en lydhør forsamling moret seg over eksempler fra den forestående russetida, og innvielsesritualer ved linjeforeninger på universitetene. Stenvik fikk frem hvordan tanker om rent og urent kan trekkes inn i alle deler av livet både det kroppslige og det åndlige. Jeg har tro på at slike forfatterbesøk kan bidra til å få elevene til å bli enda mer interessert i faget, og håper det bidrar til at de låner mer sakprosa i biblioteket!

Stenvik, Bår: Skitt - Mennesket, møkka og kulturen, Pax, Oslo, 2011

Foto: Metaingrid

2 kommentarer:

astridterese sa...

Spennende!
Jeg har også stor tro på at forfatterbesøk stimulerer til lesning. (På alle nivå) :-)

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Ja, jeg har tro på at det virker! Dessuten er det inspirerende for både elever og ansatte.