tirsdag 14. juni 2011

En viktig samtidsroman

Samtidslitteraturen kan gi oss et bilde av verden vi lever i og si oss noe om hvem vi er som mennesker. En viktig samtidsroman retter søkelystet mot problemstillinger som samfunnet overser eller forsøker å undertrykke, og gir oss sammenhenger som ikke kommer fram i media. Jeg har akkurat lest en slik god samtidsroman: Yarden av Kristian Lundberg. Tittelen henspiller på havneområdet i Malmø, og Yarden er en selvbiografisk roman som handler om klasseforskjeller. Hovedpersonen får seg timearbeid i industrien på Yarden, etter mange år som forfatter og del av middelklassen, for å nedbetale gjeld. Tilbake ved utgangspunktet hvor han startet som kroppsarbeider i fjortenårsalderen, reflekterer han over hvor lang tid det tar å klatre oppover på klassestigen og hvor kort tid det tar å falle og i den forbindelse kommer hovedpersonen til å reflektere over sin egen oppvekst i fattigdom, familieforhold, rusproblemer og kriminalitet. Tematikken i seg selv er ikke så uvanlig, men det som gjør leseopplevelsen så spesiell er at fortvilelsen som gjennomsyrer situasjonen til personene i boka borrer seg inn i meg mens jeg leser. Den lavmælte poetiske fortellestilen til Lundberg gjør inntrykk på leseren:
Natta er lang, tung og mørk, som et dikt man ikke helt forstår, men som likevel ikke slipper taket i deg. Malmø. Byen. Menneskene. At jeg ikke lenger orker, og uansett ikke klarer å finne en vei ut; en vei inn, tilbake. Vi er i den mellomste havna; bare et steinkast unna Frihavnsviadukten. Jeg tilbringer mer tid her enn hjemme. (s. 17)

Jeg ville bare bort. Jeg ville være fri. Uavhengig. Og jo lengre tid som gikk, desto mer ble jeg viklet inn i min egen skjebne, i min egen ufrihet. (s.69)
De korte setningene understreker fortvilelsen til Lundberg og hans kolleger i den nådeløse vikarbransjen. Mangelen på frihet gjennomsyrer hele verket. Timearbeiderne som ofte jobber på akkord blir små verdiløse brikker i en kynisk industri, som ikke bryr seg om menneskene som jobber for dem, fordi det alltid er noen andre som er villige til å ta over oppgaven. Yarden gir oss et innblikk i noen av disse skjebnene og er etter min mening en viktig samtidsroman.

Les gjerne også hva Bokdama har skrevet om Yarden.

Lundberg, Kristian: Yarden, Flamme Forlag, Oslo, 2011

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg leser den boka nå! Spennende å lese din omtale. Kommer tilbake til saken.

Ingrid Svennevig Hagen sa...

I dag kan du høre Lundberg i samtale med Fløgstad på litteraturhuset klokka 19.00! Bli med, da vel!