tirsdag 3. november 2009

“…but if you’re six feet underground, a little more digging makes no difference.”

Ute er det umiskjennelig høst: kaldere og mørkere, og nesten like vått som det er i Britten & Brülightly av Hannah Berry. Dette er en flott tegneserieroman i detektivsjangeren, hvor det regner uavbrutt. Privatdetektiven Fernandez Britten blir kalt the heartbreaker på folkemunne. Han har lang fartstid som etterforsker for sjalu elskere, og rollen som formidler av dårlig nytt tærer på kreftene og livsmotet. Han bestemmer seg for at han ikke vil avsløre utroskap lenger, heretter tar han kun på seg mordetterforskning i håp om at hans kloke hode kan bidra til noe godt her i verden. Saken han får på bordet er et tilsynelatende selvmord som avdødes forlovede vil ha undersøkt nærmere. Det viser seg imidlertid at saken han blir bedt om å etterforske er en stygg smørje av familiehemmeligheter, korrupsjon og farlige forbindelser.

Hannah Berry trekker inn mange sjangerkonvensjoner i denne tegneserieromanen, som gjør den til en god kriminalhistorie. For det første finner vi en medhjelper, om enn i en litt annen form enn vi er vant til. Medhjelperen Brülightly er nemlig en tepose som kan snakke og reflektere. Han fungerer som Brittens dr Watson. Brülightly er også med på å gi romanen et humoristisk innslag. Han er nemlig kjapp i replikken og svært vittig. For det andre bruker Berry referanser til annen kriminallitteratur som et viktig virkemiddel. Britten er fra Ecuador, men alle tar ham for å være fransk. Akkurat som Agatha Christies populære belgiske detektiv Hercule Poirot. Og sist men ikke minst finnervi en klassisk femme fatale. Kvinnen som gir Britten oppdraget er kledt i stilige klær, hun har et mystisk blikk og lakkerte negler på en hånd som alltid bærer en tent sigarett.

Hannah Berry har laget en fantastisk tegneserieroman hvor de mørke tegningene, og teksten utfyller hverandre meget godt. Sitatet i tittelen på dette innlegget er hentet fra en passasje i romanen hvor Britten ringer sin oppdragsgiver og spør henne hva han er på vei til å vikle seg inn i. Hvorpå hun svarer at hun vil at han skal grave dypere på tross av forlovedens ønske om at hun ikke skulle blande seg: He refused to talk about it, and he made me swear I wouldn’t dig any deeper. …But if you’re six feet underground, a little more digging makes no difference.

Hannah Berry: Britten and Brülightly – A graphic novel, Metropolitan Books, New York, 2008

Ingen kommentarer: