torsdag 28. mai 2009

Imagisten Ezra Pound

In a station of the Metro

The apparition of these faces in the crowd;
Petals on a wet, black bough.
I grunnen kjenner jeg lite til dikteren Ezra Pound (1885-1972). Noen navn fester jeg meg likevel ved, og plutselig dukker de opp igjen og fanger min oppmerksomhet på ny. Denne gangen var det alstå Ezra sin tur til å forstyrre meg. Da jeg først støtte på ham, det må ha vært på engelsk grunnfag, trodde jeg Ezra var et jentenavn. Forvirrende, og litt morsomt. Ezra Pound var opprinnelig fra USA men flyttet til Europa etter 1910. Han kalte seg imagist og var inspirert av japansk og kinesisk diktning. For imagistene var det viktig å fremstille tingene så direkte og enkelt som mulig, uten overflødige ord. Navnet kommer av det latinske ordet imago som betyr bilde. Diktet In a station of the metro er et eksempel på hvordan to enkle verselinjer bindes sammen med tittelen og danner et helhetlig bilde. Helt enkelt.

Kilde: Jon Haarberg, Tone Selboe og Hans Erik Aarset: Verdenslitteratur - den vestlige tradisjonen, Universitetsforlaget, Oslo, 2007
Bildet er fra flickr

5 kommentarer:

Ingunn sa...

Takk for et veldig inspirerende gjensyn! Jeg husker godt dette diktet, det gjorde veldig inntrykk på meg da jeg tok engelsk. På en eller annen måte får det meg til å tenke på noen av diktene til Olav H. Hauge. Jeg tror jamen jeg må lese litt mer dikt igjen!

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Ja, det er ikke så dumt. Har du lagt merke til diktene som henger rundt på skolen for eksempel?

Stian Nordskog sa...

Tja, Ezra Pound ja...
Fascist og jødehater. Ja, der var vi vel ferdig med ham...

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Ha, og det kommer fra ham som leser Mein Kampf på senga.

Stian Nordskog sa...

Hehe...
Det befriende med å lese Mein Kampf er at Hitler ikke fyller sine sider med arty-farty ord av gresk opprinnelse og så skriver han ikke i sære heksametre. Han er en fascist og motbydeligheten hans er ikke pakket inn. Bortsett fra det så var vel Ezra og Adolf enig om mye, kanskje det meste? Ezra var en av disse rare intellektuelle som gjerne flørtet med menneskeforaktende ideer. Han er jo i godt selskap der. Bestrider ikke at fyren er viktig, men han er antisemitt og fascist. Og hvis mennesker har støttet slike motbydelige ting, så bør dette være stemplet på dem resten av evigheten, uansett hvor stor kunst de har produsert.